Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi az egészség?

2010.05.29

Az egészség meghatározása a WHO szerint :

szellemi, fizikai, anyagi jólét.

A mai rohanó világban ki mondhatja el magáról

mindhárom meglétét?

Tapasztalataim szerint általában 1-1 elem megtalálható az

emberek többségénél, de sajnos a másik elem kárára.

 

Kép

Mit gondolsz a képről?

A fizikai, a szellemi vagy az anyagi jólét jellemzi a fiút? Évek múltával csak gondjai lesznek az egészségével, a fizikai állapotával és mentálisan is. Jelen állapotáért úgy gondolom, nagy részben a szülők a felelősek. Feltétlenül az a jó szülő, aki mindent megad és nem szab határt?

 

Kép

Hazánk sajnos nem arról híres, hogy egészséges életmódot folytatna.

A világon az elsők között vagyunk a daganatos, szív - és érrendszeri betegségek, cukorbetegség tekintetében. Ezek túlnyomó többségében jelentős szerepet játszik a nem megfelelő életmód.

 

Az egészséges életmód alapelvei :

Táplálkozás: a hagyományos magyar étrend kevés növényi rostot tartalmaz viszont magas a zsír és kalóriatartalma. Mindezek mellett az étkezési szokásaink sem a megfelelőek, hiszen reggel szinte semmit, este pedig túl sokat eszünk. Fontos, hogy étrendünk összeállítására is fordítsunk nagyobb figyelmet. A húsok helyett részesítsük előnybe a zöldség, gyümölcs, hüvelyesek fogyasztását.

Testedzés: napi 1 óra tempós séta már elegendő ahhoz, hogy a testmozgás pozitív hatását tapasztaljuk..

Víz: A szervezet számára az optimális napi mennyiség1,5 -2 l folyadék fogyasztása. Ezzel szemben az átlag ember még fél liter folyadékot sem fogyaszt, pedig a rendszeres folyadék fogyasztással megelőzhető lehet pl. a fejfájás, alacsony vérnyomás, vesekő kialakulása..

Napfény.

Mértékletesség: lsd. táplálkozás

Levegő: szellemi és fizikai frissességünk fenntartásához szükségünk lenne ahhoz, hogy naponta többször légzőgyakorlatokat végezzünk. (naponta 2 -3 x). Ha naponta szakítunk erre időt tapasztalhatjuk, hogy nemcsak felfrissít, hanem csökkentheti idegességünket.

Pihenés: